Cercar en aquest blog

diumenge, 31 d’octubre del 2010

5. ANÀLISI DE LA INFORMACIÓ.

Aquest títol correspon a la segona fase i s'ha realitzat durant el mes de setembre aproximadament amb una durada de 20 hores.

Els objectius que vaig proposar van ser:

- Revisar les proves existents de Llengua Catalana de cada curs,
- Recollida de tota la documentació i
- Fer-ne un estudi a fons. 

Els destinataris implicats són: La Tutora de pràctiques i la practicant.
Activitats i continguts: Recull de tota la documentació delgabinet sobre avaluació interna.

Instruments i/o tècniques:  Carpeta amb tota la documentació i mostres de les proves existents.

Indicadors d'avaluació: Compliment dels objectius proposats en aquesta fase.


En aquesta fase vaig revisar les proves de comprensió lectora existents de Llengua Catalana a partir dels exemplars que em va proporcionar la tutora de pràctiques, resultant que bàsicament aquestes proves remetien al llibre de: CANALS R. i col·laboradors. (1999).  Proves Psicopedagògiques d’aprenentatges instrumentals. Cicle Inicial, Mitjà i 1r nivell Cicle Superior de Primària. Barcelona. Onda.

També vaig tenir en compte els comentaris referents a les antigues proves d'alguns professors, que em va transmetre la tutora de pràctiques.

Un cop tenia tota la informació recollida i fet una lectura a fons de totes les proves de comprensió lectora i bibliografia; em vaig fixar per fer l'estudi a fons en aquests aspectes següents:

- Tema atractiu del text de la lectura.

- Vocabulari adequat a l'edat del nen.

- Enunciat entenedor i proper (em refereixo que el nen estigui habituat en aquest tipus d'exercicis, com pot ser, encercla, ordena, relaciona, etc...)

- La grafia, el tipus de lletra, és a dir, d'impremta, lligada, de pal.

- La relació del conjunt de les activitats plantejades en la prova de comprensió, és a dir, que les preguntes estiguin relacionades en un mateix context.  

Per fer aquest estudi a fons anava apuntant en un full els diferents aspectes que creia que es podien millorar.


divendres, 29 d’octubre del 2010

4. BIBLIOGRAFIA....

Aquesta és la bibliografia que estic consultant fins ara i la considero prou important per penjar-la aquí: 
  

->BISQUERRA, Rafael. (1994). Eficiencia Lectora. La medición para su desarrollo. Barcelona. Centro de Estudios Adams. 
->BISQUERRA, Rafael. (1994). Eficiència Lectora. La mesura per al desenvolupament. Exercicis i Barems. Barcelona. Centre d'Estudis Adams. Aquests dos llibres els vaig mirar per damunt en la FASE 2 (Anàlisi de la informació), però encara em falta fer una lectura a fons
    El primer llibre es divideix en dues parts; la primera exposa un procediment per mesurar l'eficiència lectora (velocitat i comprensió) i la segona, s'utilitzen aquests procediments per contribuir al desenvolupament de les habilitats lectores.
    El segon llibre és un recull de proves per mesurar el rendiment en la lectura des d'alumnes de primer curs de primària fins a persones adultes. I es completen amb els barems de velocitat lectora per a tots els nivells educatius, tant en català com en castellà

->CANALS R. i col·laboradors. (1999).  Proves Psicopedagògiques d’aprenentatges instrumentals. Cicle Inicial, Mitjà i 1r nivell Cicle Superior de Primària. Barcelona. Onda.
->CANALS R. i col·laboradors. (1998). Proves Psicopedagògiques d’aprenentatges instrumentals. Sisè de Primària. Barcelona. Onda. 
    Aquests dos llibres són els que he consultat també en la FASE 2 facilitats per l'escola que estic fent les pràctiques, ja que eren les proves que antigament passaven. Són proves de rapidesa i comprensió lectora de Català i Castellà i problemes i càlcul de Matemàtiques.
 
->CATALÀ, G., CATALÀ, M., MOLINA, E. i MONCLÚS, R. Avaluació de la comprensió lectora. Vol. I i II. (2001). Barcelona. Ed. Graó. Aquest llibre també l'he consultat en la FASE 2, com a llibre interessant, ja que tracta de proves de comprensió lerctora; ofereix proves d'avaluació de la comprensió lectora i a partir de l'anàlisi d'aquestes proves, es pot ajustar la intervenció pedagògica a les necessitats de cada escolar i a les de tot el grup classe en general. També es faciliten guions d'observació i es donen orientacions i propostes concretes de treball per enfocar adequadament el procés lector.
    És un material que vaig recomanar per al professorat, per passar-les a nivell del grup classe.

->ZABALA, Antoni. (2007). La pràctica educativa. Com ensenyar. Barcelona. Ed. Graó. Aquest llibre ja fa temps que el tinc, però crec que és important ja que tracta de la pràctica educativa en general, del paper del professorat i l'alumnat, de les interaccions que es produeixen a classe, de l'organització de l'espai, de l'avaluació, etc... l'autor d'aquest llibre dóna pautes i orientacions sobre l'acció educativa a l'aula, tot reflexionant sobre la pròpia pràctica i així poder millorar-la.

dimarts, 26 d’octubre del 2010

3. PLANIFICACIÓ DE LA TASCA A DESENVOLUPAR.

Aquest títol correspon a la primera fase i s'ha realitzat durant la primera setmana de setembre aproximadament amb una durada de 10 hores.  
                
Els objectius que em vaig proposar van ser:  
-        Presa de contacte amb la professional de gavinet psicopedagògic (tutora del Pràcticum).
-        Presa d'acords sobre el Pla de treball i es van concretant aspectes de la Proposta del Preprojecte d’Intervenció presentada.
-        i es va recollint informació diversa.


Els destinataris implicats són: la tutora de Pràctiques, l'equip directiu i la Practicant.     

Activitats i continguts Valoració/Viabilitat del Preprojecte d’Intervenció del Pràcticum I.   

Instruments i/o tècniques Preprojecte d’intervenció del Pràcticum I.
 
Indicadors d'avaluació: Recomanació i vist-i-palu de la tutora de Pràctiques.

    En aquesta fase vaig tenir la presa de contacte amb la meva tutora de pràctiques i l'equip directiu del centre; on vaig poder obtenir la informació necessària que em demanaven per completar el conveni de cooperació educativa.
    Vam acordar sobre els dies de la meva presència al centre, per tal de coincidir amb la professional del gavinet psicopedagògic; també vaig presentar el preprojecte i es va concretar alguns aspectes del Pla de treball.
    Vaig anar recollint informacions diverses pel que fa a les proves existents de Llengua Catalana, entre d'altres.
    Se'm va facilitar el material existent al centre i el contacte a nivell personal va ser acollidor, donat que havia set antiga alumna.
 
                                                                                        

dissabte, 23 d’octubre del 2010

2. REFLEXIÓ...

La intervenció psicopedagògica sempre ha de partir de l'enriquiment que suposa la visió conjunta dels diferents professionals que treballen dins de l'àmbit d'intervenció; és a dir, el treball educatiu no s'entén com una suma d'accions educatives, sinó com una combinació i/o conjunció de les mateixes.
En una intervenció psicopedagògica dins l'àmbit curricular, el nivell d'implicació del professorat en l'avaluació interna del seu alumnat és cabdal, doncs suposa una premissa important per a mantenir l'interès en l'anàlisi de resultats, sobretot quan aquests s'interpreten sota el concepte d'avaluació dinàmica i integrada en els propis processos d'ensenyament i aprenentatge.

diumenge, 17 d’octubre del 2010

1. INTRODUCCIÓ

El meu interès i motivació pel món de la psicopedagogia vindria donada, pel fet de buscar resposta a la meva formació permanent i a la millora de la qualitat professional en la tasca docent.

La temàtica concreta de la intervenció es basa en la revisió i reelaboració d'unes proves psicopedagògiques internes, sobre l'àreea instrumental de Llengua Catalana, aplicades a tots els cursos d'Educació Primària (1r, 2n, 3r, 4t, 5è i 6è). Perquè hi ha una demanda per part del professorat per la millorar la comprensió lectora, la lectura, etc...

El context en el qual es desenvoluparan les pràctiques, seran dins l'àmbit educatiu formal de 0 a 18 anys,  en una Escola Pública de dues línies, d’Educació Infantil i Primària que està ubicada a l’extra-radi d’una ciutat. 

La meva proposta se situaria dins d’una intervenció de caire global i sistemàtica amb l’objectiu de contribuir a la millora de la qualitat educativa del centre en qüestió; i per això es coordinarà amb la psicòloga (tutora), els tutors, equips de cicle, si és el cas la logopeda, etc...
L'objectiu que voldria assolir és l'elaboració i reelaboració d'unes proves de Llengua Catalana, que millorin la comprensió lectora dels alumnes i sigui útil al professorat del centre.
El producte que acabaré elaborant serà un material i recurs didàctic a la vegada que seran unes proves psicopedagògiques sobre l'àrea instrumental de Llengua Catalana. Aquestes proves són internes que es passen cada any i permeten comparar l'evolució de l'alumnat al llag del temps.
La proposta de treball s’ha implementat d’acord amb les següents fases d’intervenció psicopedagògica:
a) Planificació de la tasca a desenvolupar.
b) Anàlisi de la informació.
c) Reunions de presentació del Pla de treball.
d) Reunions amb els equips de cicle (Inicial, Mitjà i Superior).
e) Participació en les reunions de coordinació trimestral que estableixen la Psicòloga de l’EAP i la Psicòloga del Gabinet d’Orientació Psicopedagògic (tutora).
f) Reelaboració de les proves de Llengua Catalana: després de les respectives reunions, de la recollida d’informació i mostres de les proves que es feien  anteriorment. Reelaborar les proves d’avaluació internes de Llengua Catalana de comprensió i velocitat lectora de primària (1r, 2n, 3r, 4t, 5è i 6è).
g) Acords sobre la presentació de les proves d’avaluació internes a nivell de cicles.
h) Intervenció amb l’alumnat en gran grup i a nivell individual.
i)  La correcció de les proves.
j)  Anàlisi i interpretació dels resultats.
k) Presentació dels resultats de cada nivell als tutors pertinents.
l)  Presentar al Claustre els resultats globals.
m) Orientacions per a la millora.
n) Recopilació del document de la Memòria del Practicum.